4. dubna 2020

Chleba bez hnětení

Chleba téměř bez práce, žádné velké přípravy...
Recept je od Pana Cuketky.

Klikněte klidne ZDE

Trošku jsem si ho upravila, míchám si mouku podle chuti. Nechutná mi jen ze žitné mouky, dávám jí míň (300) a (200) hladké pšeničné. Do těsta si samozřejmě můžete přidat cokoliv. Sušená rajčata, olivy, cibuli, na co máte chuť.










500g žitné mouky
10g soli
430g vlažné vody
4g sušeného droždí 
Zamícháme v míse, necháme vykynout 12 hodin. Poté těsto předložíme a necháme 2 hodiny ještě kynout. Tak se to píše v receptu. Na stránkách je i užitečný videopostup. 
Já zadělávám těsto na noc, ráno těsto z mísy nevydávám, vařečkou "přeložím" v míse, nechám cca 1hodinu kynout a poté už podle postupu vložím do rozpáleného hrnce a peču tak, jak je uvedeno na 250 stupňů 45 minut. 
Chleba je vynikající  !!! 
Dobrou chuť 



11. března 2020

Špagety s růžičkovou kapustou a se slaninou

Miluji špagety, těstoviny všeobecně, růžičkovou kapustu a vůbec jednoduché a rychlé vaření. Mám pro Vás jeden z mým rychlých receptů.

Na másle orestuji slaninu nakrájenou na kostičky, přidám najemno nakrájenou cibuli a česnek, když nemám doma děti, tak i feferonku, poté přidám předem ve slané vodě uvařenou růžičkovou kapustu a zamíchám s předem uvařenými špagetami. Vše z jedné pánve a za 20 minut je večeře.
















30. ledna 2020

Kurz kreslení

Začala jsem si plnit sny.
Nikdy jsem neuměla kreslit. Můj vrchol umění bylo hranaté prasátko a obrys tulipánů. Vkládám tento příspěvek proto, protože jsem absolvovala kurz Kreslení pravou mozkovou hemisférou a jsem nadšená. Nevěřila bych nikdy tomu, že nakreslím koně, nebo nedejbože portrét 😂
Pokud váháte, neváhejte běžte a zkuste. Nelituju peněz ani času. Celý víkend od rána do večera v ruce tužku a byla jsem šťastná, spokojená, s výbornou partou navzájem si cizích lidí jsme si to doslova užili.




10. ledna 2020

Pickles

Kvašená zelenina, kterou jsme léta nakládaly s babičkou. Dnes je to hitovka plná vitamínů a nevím čeho všeho, nicméně pořád luxusní záležitost v uchovávání zeleniny. Přiznám se, ze se vždycky doslova přežeru při nakládání.

Co potřebuješ : očištěnou zeleninu, já dávám bílé zelí nastrouhané na jemno, cibuli na proužky, mrkem nastrouhanou na hrubo, papriku nakrájenou na proužky a květák. Dostatečně prosolím, jemně okmínuji mletým kmínem a přidávám trošku kurkumy. Může se použít zelenina a koření podle chuti každého. Vše v míse promíchám a nechám hodinu odstát, zelenina pustí šťávu a poté takto připravenou zeleninu napěchuji do sklenine, s babičkou jsme používaly kameninový hrnec, zatížím skleničkou, aby zelenina byla potopená ve vlastní šťávě, přikryjeme suchou utěrkou a necháme 3 týdny kvasit v pokojové teplotě.
Poté teprve můžete zeleninu zavřít ve sklenici a uchovat v ledničce.





5. ledna 2020

Vánoce

Letošní vánoce u nás byly skutečně po dlouhé době plné klidu a pohody tak, jak se vždycky všem přeje.
Užila jsem si svoji vnučku Izabelku, kterou mám trošku z ruky, protože jsem stále pracující člověk, vídáme se málo, takže návštěva syna a jeho rodiny je pro mě vzácná. O to víc se jeden druhého užíváme, když se sejdeme, no a já jsem z Izabelky poprděná. Takže u nás zavládla neskutečně příjemná, prostě taková upřímná vánoční atmosféra.





20. listopadu 2019

Restovaná kapusta se slaninou, spolu s grilovaným lososem

Jednoduchá, výborná a rychlá večeře








Dlouho jsem se připravovala na restovanou kapustu, kterou zbožňuju, pořád jsem to její vaření nějak oddalovala. Receptů na netu je spousty, nic těžkého...

Kapustu můžete na páře, nebo v hrnci s vodou spařit, předvařit, jak chcete dle libosti a chuti, já to neudělala, mam ráda zeleninu křupavou, takže jsem jí jen pokrájela na půlky a olivovým oleji osolenou orestovala, můžete opékat i v troubě, nebo přidat balsamikový ocet a nechat zredukovat, podle chuti a přílohy. Variant je fakt moc.
V mezičase jsem nakrájela najemno slaninu a na troše másla osmažila. Samozřejmě na grilovací pánvi jemně osoleného lososa osmahla.

Jestli zkusíte, napište mi, jak Vám chutnalo. Mě fakt moc a vím, že tohle jidlo se mi nepřejí.

17. listopadu 2019

Rajčatová salsa

Jedna rychlovka...
Rajčatová salsa je výborná ke grilovanému masu, nebo jen  tak na tousty.








Recept:

čerstvá rajčata pokrájíme na kousky, přidáme granátové jablko, najemno nasekanou červenou cibuli, petržel, koriandr, sůl, pepř a zakapeme šťávou z limetky.

Recept jsem našla na Instagramu Cleanfoodcrush kterou fakt prostě žeru a ráda zkouším jeji recepty. Kdo má instagram, jukněte!